Rygeost

Varmrøget Rygeost

 

Til 600 - 700 gram færdig ost

 

2 liter sød- eller skummetmælk

3 dl. kærnemælk

2 tsk. osteløbe

salt

evt. kommen

rughalm

 

Mælk, kærnemælk og osteløbe blandes og lunes til 40 - 50 grader. Blandingen skal derpå stå ved stuetemperatur i 20 timer. Så hældes massen i et klæde (en stofble er velegnet) så vallen kan løbe fra.

 

Vallen hældes ud og ostemassen i klædet smages til med ca. ½ tsk. salt. Derefter vendes osten ud i en metalsi. En hjemmelavet træplade, 20 x 20 cm. med udskårne riller på 1 cm. kan også bruges, lav pladen med håndtag.

 

Der lægges rughalm i bunden af røgeovnen. Det antændes og når det brænder godt, kvæles ilden med yderligere halm, herved opstår der en kraftig røgudvikling.

 

Osten placeres i røgeovnen og låger og spjæld lukkes helt til, så ilden ikke blusser op igen på grund af ilttilførsel.

 

Osten røges i ca. 10 minutter og tages ud. Den kan drysses med kommen, hvis du ønsker det.

 

Nb. - Osteløbe kan købes hos på apoteket, men skal muligvis bestilles hjem først.

 

(opskriften er taget fra roegeovnens-venner.dk)

Copyright © All Rights Reserved